top of page

OBALANS I
SKÖLDKÖRTELN

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. TSH är ett hormon från hypofysen som stimulerar sköldkörteln att producera sköldkörtelhormoner T4 och T3. Sköldkörteln frigör sedan dessa hormon i ditt blodomlopp, där de sedan kontrollerar sin ämnesomsättning. En bra ämnesomsättning förbränner kalorier och kroppen använder den energin till dina celler för att kunna utföra alla viktiga funktioner i kroppen. När sköldkörteln är i obalans eller inte fungerar som den ska, påverkar det även ämnesomsättningen.


Hypotyreos och Hypertyreos

Hypotyreos är en underfunktion i sköldkörteln med en minskad produktion av TSH. Hypertyreos är en överfunktion av sköldkörteln. Hypotyreos drabbar framföralla många kvinnor och ses som en endokrin folksjukdom idag.


Vanliga symptom?

Vanliga symtom för Hypotyreos är trötthet, stort sömnbehov, frusenhet, nedstämdhet, depression, huden kan bli väldigt torr, det är vanligt att man tappar hår, att man känner sig orkeslös, har led- och muskelvärk, förstoppning och/eller diarré, magbesvär, svullnad i ansiktet, svårighet att bli gravid, minnessvårigheter, svårt att svälja, hjärntrötthet och viktuppgång med svårigheter att gå ner i vikt på grund av att ämnesomsättningen är låg.


Vanliga symptom vid Hypertyreos kan vara samma som ovan, men ofta går man ner i vikt, svettas mycket och är känslig för värme. Ofta kan man bli väldigt trött av den ökande ämnesomsättningen, men trots det ha svårt att sova. Man kan även känna skakningar, rastlöshet, snabb puls, ångest och lättirriterad.


Många blir feldiagnostiserade

Många blir idag feldiagnostiserade. Trots upplevda symtom som påverkar hela livet, visar prover i många fall inte på sköldkörtelobalans. Att inte bli hörd eller hitta svaret på alla symtom som upplevs, påverkar det psykiska måendet väldigt mycket. Det är många som mår otroligt dåligt av detta, som känner att något är fel, men får inget som bekräftar detta.

I vissa fall liknar symptomen utmattning och kan kopplas med en stressfull vardag och utmattning och diagnostiseras utifrån det. Verkligheten kan också vara en kombination. Oavsett är det viktigt att bli tagen på allvar och se till vad som orsakat obalansen och hjälpa kroppen att självläka. Långt ifrån alla upplever att de får de stödet.


Obalans i sköldkörtel utlöses många gånger av ett trauma, psykiskt eller fysiskt. Det kan vara att förlora en närstående, ett traumatiskt besked eller en förlossning. Den underliggande orsaken till obalansen kan vara näringsbrist eller långvarig stress som i sin tur påverkar binjurarna och samspelet med sköldkörteln.


Hur behandlar man?

Inom traditionell sjukvård är det vanligast att behandla med Levaxin som liknar det naturliga hormonet T4. Det finns även de som får utskrivet Liotyronin som liknar det naturliga hormonet T3. Man ersätter bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon. Dessa läkemedel är tänkta att dämpa symtomen och få värdena kopplade till sköldkörtelfunktionen att hamna inom de referensvärden som anses vara normala. Långt ifrån alla blir hjälpta.

Tyvärr innehåller de kemikalier och andra ämnen som kan ge biverkningar. Många blir hjälpta, men långt ifrån alla. I flera fall blir man till och med sämre.


Vägen till minskade symtom och en bättre hälsa

Det finns mycket kunskap om hur kroppen kan ges rätt förutsättningar att hitta balans igen och börja läka. Det är så många faktorer som påverkar våra kroppar till obalans, men kroppen är fantastisk och med rätt verktyg finns det hopp om att på naturlig väg nå hälsa.


Vår tillvaro är full av stress och vi ger samtidigt kroppen mat som stressar och belastar ytterligare. Ofta sker en obalans efter år av kost utan näring, alldeles för mycket livsmedel med innehåll som vi knappt förstår oss på. Detta in kombination av för lite rörelse, återhämtning och för mycket stress och press. Kroppen och våra organ reagerar och hamnar i obalans.


Om vi ser till vad kroppen och själen behöver, tänker balans och återhämtning, näring och energi, kommer vi börja märka förändring och känna hur kroppen påbörjar en läkning. En kost som är fri från kemikalier, mat från växtriket, näringsämnen som stöttar de system som är i obalans, tillsammans med återhämtning och mentalt stärkande övningar, kommer påverka sköldkörteln och andra organ på ett positivt sätt.


Att göra en livsstilsförändring är en resa där motivation, kunskap och självkännedom är viktiga för att lyckas. Jag är med och stöttar med ödmjukhet och engagemang på vägen.

bottom of page